Dodane przez zielona-herbata - ndz., 01/21/2018 - 16:54
japońska zielona herbata

Japońska zielona herbata

Smaki odległej Japonii można przywołać także w polskich domach. Japońska zielona herbata to napój o niezwykłych walorach smakowych, którego prozdrowotne działanie zostało już wielokrotnie udowodnione. Tajników parzenia i przetwarzania liści herbaty Japończycy nauczyli się już wieki temu. Dziś jest to jeden z niezwykle popularnych trunków, objęty wielką, światową sławą. W tym pięknym azjatyckim kraju, picie herbaty ma wiele wymiarów: duchowy, praktyczny, leczniczy. Polacy znajdują się w grupie, która w dużej mierze wierzy wynikom amerykańskich badań i docenia smak umami, czyli piąty smak, odkryty przez japońskiego badacza w 1908 roku.

Herbata Bancha

Herbata bancha to zwykły, codzienny napitek, który zawiera tak niewielkie ilości kofeiny, że można go pić nawet przed snem lub podawać dzieciom. Ta zielona herbata należy do najbardziej popularnych, ze względu na dostępność i cenę. Także w Azji jest spożywana w największych ilościach, lecz aby poznać prawdziwy smak wschodu trzeba poszukać nieco głębiej.

Matcha

W słynnej ceremonii parzenia herbaty wykorzystuje się liście matchy. Wszystkie inne herbaty świata nie doczekały się tak prestiżowego wyróżnienia. Matcha jest więc jedyna w swoim rodzaju i zajmuje specjalne miejsce w uniwersum wschodnich trunków. Produkuje się ją z przetworzonych liści tenchy, która w głównej mierze służy do tego celu.

Herbaty zielone

Niezwykły widok to także schludne i niezwykle zaprojektowane japońskie plantacje. Tam właśnie, mimo tak ogromnej różnorodności wśród ostatecznych wyrobów, uprawia się tylko jedną roślinę. Jest nią Camellia Sinensis. To z niej, powstają wszystkie japońskie herbaty zielone, bez jednego wyjątku. Czy to wspomniane wcześniej, matcha i bancha, czy też kukicha, shincha i gyokuro, która charakteryzuje się niezwykle wyrafinowaną nutą, to można rzec, że wszystkie wyrosły z jednego korzenia.