Dodane przez zielona-herbata - pt., 07/02/2021 - 12:09
czarna herbata earl grey

Earl grey dla niecierpliwych

Od wielu lat narosło przeświadczenie, że herbata zielona przewyższa pod wieloma względami inne rodzaje herbat. Jeżeli jednak przyjrzymy się sprawie bliżej, popularne na całym świecie czarne herbaty, takie jak earl grey, również niosą wiele korzyści dla organizmu. Nie zapominajmy też o wyjątkowych walorach smakowych!
Przy wyborze odpowiedniej herbaty musimy kierować się w pierwszej kolejności tym, w jakich okolicznościach chcemy przygotować napar. Herbata czarna sprawdzi się lepiej dla osób zabieganych lub mało cierpliwych. Bowiem w przeciwieństwie do odmian zielonych, jej przygotowanie jest mniej czasochłonne i prostsze. Typowa zielona herbata wymaga odpowiedniej temperatury wody i czasu parzenia. W przeciwnym razie nawet najlepsze herbaty zielone stracą smak i wartości prozdrowotne. W tym przypadku earl grey jest prostszy w przygotowaniu - toleruje różne temperatury i nawet długo parzony zachowuje głębię smaku.

Herbata zamiast kawy

Herbata czarna to też świetna alternatywa dla kawy, bo zabiera sporą dawkę teiny. Jeżeli szukamy porannego pobudzenia lub udajemy się na krótką przerwę w pracy, kubek pachnącego earl greya z pewnością postawi nas na nogi. Herbata zielona również pomoże nam odzyskać energię, ale musimy wypić jej już więcej - w zależności od odmiany i sposobu preparowania liści może zawierać od 1/4 do 1/3 mniej pobudzającej teiny. Ponadto istnieją specjalne odmiany herbaty czarnej, które zawierają znacznie większe ilości tej substancji niż standardowe odmiany.

Zróżnicowanie cenowe

Ze względu na procesy produkcyjne, różne rodzaje herbat znacznie różnią się cenami. Nawet jeśli odwiedzimy specjalistyczny sklep z herbatami, powinniśmy zauważyć, że najdroższy earl grey zazwyczaj będzie zdecydowanie tańszy od najdroższej herbaty zielonej. Wpływ na to ma wiele czynników. Wśród nich wskazać należy między innymi wymagania glebowe krzewów herbacianych, sposób zbierania liści (ręczny lub maszynowy), czas potrzebny na obróbkę i fermentację. Istotne są nawet wymagania związane ze sposobem transportu i przechowywania gotowego produktu.