Coraz bardziej popularna staje się zielona herbata. Czy zastanawialiście się jednak jak wygląda jej parzenie? Co jest niezbędne aby była ona idealna? Wszystkiego dowiecie się z naszego artykułu poniżej!
Do zaparzenia herbaty będziecie przede wszystkim potrzebować dwóch kubków i sitka oraz będziecie musieli wychłodzić wodę tak, aby zachowała ona odpowiednią temperaturę. Na "pierwszy ogień" niech będzie chińska herbata - parzymy ją około 2-3 minut w temperaturze od 70 do 80 stopni (jest ona niższa niż dla herbaty czarnej). Temperatura oczywiście zależy od nas samych - jeśli wynosi ona 70 stopni, zaparzenie będzie trwało dłużej, jeśli 80 - chwilę krócej. Jeśli zależy nam również na tym aby herbata była mocniejsza, można zaparzyć jej wtedy więcej. Herbata parzona krócej będzie słodsza i będzie zawierała więcej kofeiny - warto o tym pamiętać. Do zaparzenia można użyć zwykłego sitka - ważne jest jednak to aby napar nie zmieszał się wtedy z suszem. Zacznijmy od przygotowania dwóch kubków oraz wrzątku o temperaturze około 96 stopni - zimne naczynie, do którego wlejesz ów wrzątek sprawi, iż woda zacznie tracić swoją temperaturę. Ponawiamy czynność, ponieważ woda jest w dalszym ciągu za gorąca. W ten sposób uzyskujemy nagrzany kubek, do którego wsypujemy trochę herbaty - jest to około łyżeczka na filiżankę i 1.5 na kubek. Teraz po przestudzeniu możemy ponownie zalać herbatę oraz ją przykryć by ciepło za szybko z niej nie uciekło. Parzymy ją wtedy około 2-3 minut. Właśnie tak powstaje dobra herbata.
Pamiętaj że najczęstszym błędem, który często się popełnia jest zalewanie herbaty wrzątkiem bez określonego czasu, dlatego często jest ona gorzka i niesmaczna, stąd istnieje szereg negatywnych opinii że herbata zielona nie może być dobra. Może, wystarczy tylko umieć ją odpowiednio zaparzyć!