Dodane przez zielona-herbata - śr., 06/15/2022 - 19:36
najlepsze herbaty

Jakie cechy powinny mieć najlepsze herbaty?

Jak rozpoznawać najlepsze herbaty? Jest to na pewno nie łatwa sztuka. Trzeba mieć doświadczenie nie tylko w piciu herbat, w ten sposób możemy rozpoznać je po smaku, ale również interesować się, jak wyglądają liście.

Opakowanie

Struktura, kolor czy jego odcień, ale też zapach. Wszystko ma znaczenie, jeśli mówimy o rozróżnieniu herbat. Powinniśmy jednak zacząć od samego początku, czyli już od opakowania. Herbaty wysokiej jakości powinny mieć na opakowaniu kraj pochodzenia, jak i region tego państwa. Ponadto o herbatach w saszetkach nie możemy powiedzieć, że są wysokiej jakości ponieważ w ich skład wchodzą głównie łodygi czy sproszkowane liście. To sprawia że herbata traci swoje właściwości. Dlatego jeśli kupujemy earl grey to gdy zależy nam na jakości, kupujmy susz nie w torebkach. Tak samo ważny jest zapach takiej herbaty, wiele wysokojakościowych herbat ma intensywny aromat.

Aromat

Przy rozpoznawaniu powinno się powąchać taką herbatę by upewnić się że ten aromat czuć. Zielona herbata powinna mieć intensywny zapach trawy, a nawet glonów. Jej kolor natomiast powinien być intensywnie zielony jeśli pochodzi z Japonii lub żółtawy jeśli jej krajem pochodzenia są Chiny. herbata czerwona zwana również pu-erh charakteryzuje się surowym, czasami wręcz zwierzęcym zapachem. Przy jej wyborze sugerujemy się datą suszu jednakże odwrotnie niż przy innych herbatach. Czym starsza herbata tym jest uważana za herbatę lepszej jakości. Bardzo często spotkamy się ze sprasowaną wersją tej herbaty w charakterystyczne ciastka. Jej kolor powinien być szarozielony z elementami srebrzystych pączków herbacianych, które świadczą, że jest to herbata wysokiej jakości.

Herbata, której rodzaje trudno rozpoznać

Herbata oolong jest rodzajem, który bardzo trudno zdefiniować. Jej kolor jest różny, tak samo jest ze strukturą. Aromat najczęściej jest kwiatowy lub owocowy. Herbata czarna jest najczęściej wybieranym rodzajem na świecie. Przy jej wyborze powinniśmy sugerować się strukturą suszu, jeśli jest on mocno połamany lub nawet sproszkowany, świadczy to o niskiej jakości. Zapach herbaty nie może zawierać obcych zapachów i powinien być intensywny.