Zielona herbata
Zielona herbata to nie tylko doskonały napar dla koneserów, ale także napój, na bazie którego możemy sami przygotowywać różnego rodzaju mieszanki na różne okazje. Orzeźwiające napoje, które można przygotować z zielonej herbaty z pewnością doskonale będą smakować w upalne dni. Tym bardziej, że liście zielonej herbaty można parzyć również w wodzie z lodem. Cały proces parzenia trwa wtedy dużo dłużej, ale samodzielnie przygotowany napój na pewno będzie świetnie gasił pragnienie.
Zielona herbata w zależności od temperatury parzenia
Zielona herbata parzona w temperaturze 70-80 stopni Celsjusza (w zależności od gatunku) z dodatkiem imbiru, jaśminu lub bergamotki i miodu może być idealnym napojem, który będzie nas rozgrzewał w chłodne dni. Doskonale sprawdza się również do posiłków - szczególnie pasuje rzecz jasna do dań orientalnych. Trudno wyobrazić sobie napój lepiej pasujący do sushi, niż napar z liści zielonej herbaty z dodatkiem jaśminu.
Sklep z herbatami
Dobry sklep z herbatami z pewnością będzie miał w swojej ofercie gatunki, które doskonale sprawdzą się jak podstawa do przygotowywania wyśmienitych kompozycji i napojów. Z pewnością znajdziemy tam również wiele gotowych mieszanek, przygotowanych ze starannie dobranych gatunków herbat premium oraz dodatków przypraw i ziół, które będą się dobrze komponowały z danym gatunkiem herbaty. Obok gotowych mieszanek, możemy również z powodzeniem starać się samemu skomponować swój idealny napój.
Herbata zielona na zimno
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że herbaty zielone doskonale smakują również na zimno - z dodatkiem mięty, bergamotki lub innego rodzaju przypraw czy ziół. Zaparzona "na zimno" zielona herbata jest doskonała bez żadnych dodatków - najlepsze herbaty tego typu same w sobie mają wyborny i ceniony przez koneserów smak. Jeżeli chcemy, z powodzeniem możemy dodać do niej jednak odrobinę cytryny czy limonki - taki napój z dodatkiem cukru trzcinowego z pewnością każdemu przypadnie do gustu.